Friday, April 14, 2006

Lihavõttepühadest...

Järgnevat kas uskuge või mitte. Samuti nagu võib Jeesue ülestõusmist just sel ajal kas uskuda või mitte.
Lurence Gardneri taamatust- "Sõrmuste isandate valdused" kirjastuselt OLION. Gardneri raamatuid soovitan soojalt muideks...

"Ülestõusmis- ehk lihavõttepühade iga-aastane ajastamine on keeruline. Need võivad olla mitmel eri kuupärval 22. märtsi ja 25. aprilli vahel, tegelikult esimesel pühapäeval pärast esimest täiskuud pärast kevadist pööripäeva. Võib öelda, et algselt kasvas see välja juutide paasapühadest, mis Vana testamendi 3. Moosese raamatu järgi langeb nisani (märts-aprill) kuu 14. päevale, mil on pärast pööripäeva esimene täiskuu. Ristiusu piiskopid jäid kindlaks, et esimene ülestõusmispõha peab alati langema pühapäevale. See tähendas, et erinevalt jõuludest ei saa igaks aastaks mingit kindlat kuupäeva määrata. Vaatamata vaidlustele omavahel konkureerivate kuu- ja päikesekalendrite üle otsustati ülestõusmispühade kuupäev Inglismaal koos pühade nime (Easter) endaga lõplikult Whitby sinodil Yorkshire´s 664 aastal. Sellel kirikukogul lepiti kokku, et rooma kirik võib tarvitada kevadejumalanna Eostre pidustuste nime.

Tegelikkuses ei olnud Rooma strateegia mitte päris edukas. sest paljude endiste pühade populaarsed sümbolid jäid alles (näiteks puuvõõrik jõulude ajal ja jänkud ülestõusmispühadel). Mitte kummalgi ei olnud midagi tegemist ristiusu tavadega.

"PAGANLIK" TRADITSIOON- enne kristlust.

EOSTRE (Ostara)- 21. märtsi paiku
Ülestõusmis- ehk lihavõttepühad. Kevadine pööriaeg on aeg, kui päev ja öö on ühepikkused. See on aeg, mil Iileksikuningas sünnib taas ja kevadejumalanna Eostre ilmub roheliste väänkasvudega ehitult suurima viljakuse kehastajana, et kinkida lihavõttemuna. Tema sümbol on (Kuult paistva arvatava jänese kujutise järgi) lihavõttejänku ja üldiselt kujutatakse teda rohkete kevadlillede keskel. Kingitakse värvilisi mune, mida hinnatakse talismanidena; koidu ajal süüdatakse tervistavaid lõkkeid; pannakse mulda seemneid uueks saagiks; kodus tehakse kevadpuhastus; küpsetatakse roosiristiga kukleid, mida süüakse soojalt, ja punutakse linnupesade moodi korve. Eostre (Ostara= on andnud nime ka naishormoonile östrogeenile."

0 Comments:

Post a Comment

<< Home